Oon oikeastaan sitä asti, kun Nala meille tuli, ollut eirttäin kiinnostunut koiran luonnonmukaisesta ruokinnasta eli toisin sanoen BARFista. Olenkin vuoden aikana lukenut melko paljon kirjallisuutta, nettiartikkeleita ja ihmisten kokemuksia barffaamisesta ja myös kysellyt mieleentulleita asioita ihmisiltä, joiden tiedän barffaavan koiriensa kanssa. BARFissa minua kiehtoo erityisesti juuri se luonnonmukaisuus, että koira todella söisi sellaista ruokaa kuin se söisi luonnossakin, eikä vain teollista valmisnappulaa. Lisäksi suurin osa barffaajista on lukenut luonnonmukaisen ruokavalion eduksi koiran erittäin hyvän yleisterveyden - barffaavat koirat kärsivät erittäin harvoin esimerkiksi iho-ongelmista, ylimääräisistä kutinoista tai rapsutteluista, silmä- tai korvatulehduksista tai kuivista anturoista. Lisäksi moni on sanonut jopa koiran yleiskunnon parantuneen barffaamisen myötä. Nalallahan nyt sinänsä ei mitään sellaista ongelmaa ole, jonka takia barffausta välttämättä tarvitsisi kokeilla, mitä nyt iho hilseilee ja kutisee jonkun verran ja anturat ovat nyt talven myötä tosi kuivat. Siitä huolimatta olen pitkään pyöritellyt ajatusta barffaamisen aloittamisesta. Pentuaikana en olisi uskaltanut ruokavaliota muuttaa, koska BARFin haasteisiinhan teolliseen nappulaan verrattuna kuuluu juuri se, että itse tulee huolehtia siitä, että koira saa riittävästi kaikkia kivennäisaineita ja vitamiiineja. Tiedän ihmisiä, jotka ovat barffanneet isojen koirien kanssa pennusta asti, eikä ongelmaa ole ollut, mutta heillä on yleensä ollut takana aiempaa kokemusta barffaamisesta. Nyt kuitenkin, kun Nala on suurimmat kasvunsa jo kasvanut ja itse olen kokoajan perehtynyt enemmän ja enemmän BARFin perusperiaatteisiin ja riittävään kivennäisaineiden ja vitamiinien saantiin, voisi ruokavalion muutos ollakin ajankohtainen. Nalahan on ollut jonkinlainen "sekasyöjä" oikeastaan koko ikänsä, koska on pienestä asti saanut nappulan sekaan eri eläinten lihoja, sisäelimiä, lohta ja kasviksia sekä syönyt esimerkiksi naudan rustoluita ja broilerin siipiä pari kertaa viikossa. Näimpä uuteen ruokavalioon tuskin Nalan kohdalla tarvitsisi liiemmin totutella, koska neiti on jo tottunut luita ja raakaa ruokaa syömään. Enemmän kyse onkin siitä, että riittäisikö meillä pakastimessa tila kaikille lihoille ja luille ja onko itsellä tarpeeksi viitseliäisyyttä laskea koiran kivennäisaineiden ja vitamiinien saantin tarpeeksi tarkasti. Viitseliäisyyttä uskon itseltäni löytyvän ja pakastinkin varmasti antaa myöden ainakin kahden viikon sapuskoille kerrallaan, kun kunnollä järjestelee.

Asia on siis tällä hetkellä vielä mietinnän alla, mitään en ole vielä toteuttanut, tosin tämän hetkinen nappulasäkki hupenee kovaa vauhtia ja jos nyt ruokavaliota vaihdetaan niin se olisi sitten tämän säkin jälkeen. Olen miettinyt esimerkiksi sitä, että miten ruokinnan kanssa selviää sitten, kun lähtee esimerkiksi johonkin reissuun. Tätä en kuitenkaan näe ongelmaksi, sillä barffaajille on nykyään myös hyviä pakastettuja valmisruoka-aterioita (Murre-mix, Puhti, ALT NEU), jotka ei tarvitse kuin sulattaa. Esimerkiksi Murre-mixin valmisaterioissa on samassa pötkössä luita jauhettuna, lihaa ja sisäelimiä sekä kasviksia eli kaikki mitä barffaava koira ruokavaliossaan tarvitsee. Jos taas pakastinta ei reissussa jostain syystä ole käytössä, valmistaa Ziwipeak BARF-periaatteen mukaisia kosteita säilykeruokia. Ne ovat suhteessa melko kalliita ja osittain ajatus sotii BARFia vastaan, koska luonnollisesti purkkiruokaan on ollut pakko listä säilyvyyden takia jonkin verran säilöntäaineita, mutta kävisivät varmasti päivän tai parin ruokavalioksi, jos pakastinta ei jostain syystä lähettyvillä olisi. Näin ollen en reissamisenkaan kannalta näe ruokintaa ongelmaksi.

Kuinka paljon Nala sitten oikein söisi ja mitä? BARFin periaatteiden mukaan koiran ruuantarve on noin 2-3% sen elopainosta. Tämä on yleensä se suositus, josta neuvotaan aloittavaa barffaajaa lähtemään ja muuttamaan ruokintamäärää sitten tarvittaessa, jos näyttää, että koira lihoo tai laihtuu. Joku koira saattaa pärjätä vain 1%:lla painostaan, kun taas joku pieni koira saattaa syödä jopa 10% painostaan. Jos Nalalla barffiin siirryttäisiin olen laskenut, että lähtisin liikkeelle 900g:n päiväannoksesta, joka olisi noin 2,8% Nalan painosta. Tästä päiväannoksesta sitten noin 50-80% tulisi koostua lihaisista luista ja loppu 20-50% lihasta, sisäelimistä, lohesta ja kasviksista. Moni on sanonut, että monelle koiralle 80% lihaisia luita on liikaa, suurimmalle osalle esimerkiksi 60% on riittävä määrä. Nalalla aloittaisinkin siitä, että 60% ruokavaliosta koostuisi lihaisista luista eli päiväannoksessa se tarkoittaisi noin 540g. Loput eli 40% (360g) koostuisi sitten lihasta ja kasviksista. Tästä näkisin, että kasviksia olisi noin 100g ja loput noin 260g vaihdellen eri lihoja, sisäelimiä ja lohta. Sisäelmistä ja lohesta sen verran, että niitä suositellaan annettavaksi 1-2 kertaa viikossa. Helpoiten sisäelinten antaminen onnistuu valmiilla sisäelinseoksilla, jossa on useampaa sisäelintä samassa "paketissa." Kasvissoseita en alkaisi ainakaan heti vääntämään itse, koska esimerkiksi Vauhti-Raksu myy melko halpaa valmista kasvissosetta 500g:n pakastepötköissä.

Laskelmien mukaan Nalan kalsiumin tarve pitäisi täyttyä tuolla 540g:n päivittäisellä luuannoksella, kun eri eläinten luita vaan vaihtelee tarpeeksi usein, mutta kalsiumin saannin varmistamiseksi moni barffaaja antaa koiralleen esimerksi 2-3 raakaa kananmunaa viikoittain kuorineen päivineen. Lisäksi silloin tällöin ruokaan voisi lisätä esimerkiksi bulgarian jogurttia, kermaviiliä tai piimää. Lisäksi jokaiseen liha/kasvisannokseen olisi hyvä lorauttaa tilkka rypsi-/pellava-/auringonkukkaöljyä vähän vaihdellen, jotta rasvojen saanti varmistuu. Vaikka periaatteessa barffaava koira saa tarvittavat vitamiinit tarpeeksi monipuolisesta liha-, sisäelin ja lohiaterioista, voi esimerkiksi merilevää antaa vaikkapa viikon kuureina silloin tällöin varmistamaan riittävän vitamiinien saannin.

Siinäpä se ruokinta sitten pääpiirteittäin olisi. Laskeskelin, että jos ruokia ostaisi kahdeksi viikoksi kerrallaan, tulisi meidän pakastimeen mahtua kerralla noin 7,5kg luita, 1,5kg kasvissosetta ja noin 3,5kg lihoja, sisäelimiä ja lohta. Uskon, että meidän pakastin pystyisi kyllä tähän.. :)

Halusin lähinnä kirjoittaa tämän tekstin tänne itseäni varten, jotta saan ajatukseni johonkin muuallekin ylös kuin muutamalle suttuiselle paperille. Ajatusta pyöritellään vielä täällä kotona mielessä ja kommentteja otetaan vastaan :)

Hyödyllistä käytännön tietoa barffauksesta mm. seuraavilta sivustoilta:

Zayora's rhodesiankoirat ja Rwu Vesuviuksen Aragonin ruokavalio