Ollaan viime viikon aikana treenailtu Nalan kanssa lyhyissä pätkissä lenkkien yhteydessä ja myös vähän sisällä. Tässä vähän päivitystä neidin tän hetkiseen osaamiseen ja miten tästä jatketaan eteenpäin:

Luoksetuloja on otettu lenkillä ja niissä nyt ei ongelmaa ole, vauhdikkaita kuin mitkä! Enimmäkseen Nala tulee myös aivan suoraan eteen, joskus ihan vähän saattaan jäädä vinoon. Luoksetuloista on alettu pikkuhiljaa harjoittelemaan suoraan edestä perusasentoon siirtymistä. Tämä ei vielä ole koskaan yhdellä käskyllä onnistunut, tietää kyllä mihin pitää lähteä ja hyvin jo kiepauttaa takapuoltaan oikeaan suuntaan, mutta yleensä vaatii ainakin kaksi käskyä, että peppu vihdoin on oikeassa kohdassa eli koira suorassa sivulla. Edistystä kuitenkin tapahtuu pikkuhiljaa ja tää onkin yksi pääasioista joihin tällä hetkellä koitetaan keskittyä :)

Liikeestä seisominen ja istuminen ovat myös sellaisia, joihin on koitettu keskittyä. Seis-käsky on tällä hetkellä siinä vaiheessa, että nyt Nala on selkeästi tietää käskyn merkityksen, eikä esimerkiksi viimeisen viikon aikana ole kertaakaan tarjonnut istumista seisomisen sijaan, mitä vielä vähän aikaa sitten teki. Hurraa! Käsky ei ihan vielä toimi aivan salamannopeasti vaan yleensä seisahtuu muutaman askeleen viiveellä, mutta paljon on siis siinä edistytty. Liikkeestä istuminen toimii myös melko hyvällä varmuudella ja onnistuessaan on paljon nopeampi kuin seisominen. Silloin tällöin jää istu-käskystä seisomaan, mutta se johtuu varmaan paljon siitä, kun sitä seisomista on nyt niin paljon treenattu, mutta korjaa kyllä viimeistään tokalla käskyllä asennon oikein :)

Sitten sisällä on treenailtu vähän noutoa jo ihan oikealla kapulalla niin, että jätän Nalan istumaan, peruutan pari metriä itse taaksepäin ja jätän kapulan noin puoleen väliin maahan. Tuo-käskyllä Nala ottaa kapulan suuhun ja tuo mulle käteen. Tuntuu, että ihan lähiaikoina on tullut paljon varmuutta lisää siihen, että Nala todella tuo kapulan käteen asti, eikä tiputa mun eteen. Jee! Lisäksi tosi hyvä juttu mun mielestä on myös, ettei ainakaan toistaiseksi oo pureskellut kapulaa ollenkaan. Vielä en oo istumista vaatinut luovutuksessa, vaan seuraavaksi ajattelin lähteä harjoittelemaan sitä, että oppisi, että kapula pitää pitää suussa, kunnes annan irti-käskyn.

Sitten on vielä esineruutua silmällä pitäen treenattu sisällä esineiden hakemista. Se on tällä hetkellä siinä vaiheessa, että lelu-käskyllä Nala käy esimerkiksi viereisestä huoneesta hakemassa esineen, jonka olen sinne juuri sitä ennen vienyt ja tuo käteen. Toistaiseksi Nala on vielä aina nähnyt minkä/mitkä esineet oon vienyt ja toimii kyllä kahdellakin esineellä niin, että hakee ne käskystä peräjälkeen. Seuraavaksi täytyis alkaa koittamaan sisällä, että lähteekö tyttö yhtä innokkaasti hakemaan, jos ei ole nähnyt esineitä etukäteen. Tää on Nalan mielestä selvästi ollut hauskaa, koska viime kerrallakin oli niin innoissaan toisena esineenä olleesta nahkahanskasta, että tulomatkalla toisesta huoneesta oli pakko tehdä pieni kunniakierros sohvan kautta ennen kuin muisti, että hitsi se piti viedä äitille. Lisäksi vielä jonkin verran saattaan esinettä heitellä tullessaan eli aina ei ihan päädy heti mun käteen, mutta pääasia että on hauskaa. Eiköhän me talven aikana siirretä nää esinetreenit metsäänkin, mutta tää sisätreeni on meillä kyllä osoittautunut oivaksi käskyn merkityksen harjoittelussa.

Sellaista meillä täällä :) Ja niin, Nalalla on selkeästi lieviä valeraskauden merkkejä, sillä tissit on turvonnu kyllä sennäköisesti, etten ihmettelis vaikka kohta alkais maito valumaan :D Lisäksi ruokahalu on ollut vähän niin ja näin. Herkut kyllä maistuis, mutta ruokakupin tyhjeneminen on ollut vähän niin ja näin. Noh, eiköhän se siitä :D