Nyt on sitten treenit treenattu ennen huomista sterilisaatiota. Nala ihan selvästikin tiesi, että ollaan jäämässä tauolle, sillä niin superhienosti sujuivat niin tiistain agilitytreenit kuin keskiviikon tokotreenitkin - Nala todella pisti parastaan molemmissa!

Tiistaina siis oltiin Tarjan agiryhmässä ja päästiin tekemään kivoja ratatreenejä. Ensimmäisenä harjoituksena oli yllä olevan kaltainen kymmenen esteen rata sisältäen hyppyjä, putkia ja kepit. Nalalla oli vauhti kohdilaan ja myös ohjaus toimi aivan yllättävän hyvin! Kepit tietysti ovat vielä haastavat, joten niille piti vauhtia melkoisesti himmata, mutta nekin sujuivat kyllä huomattavasti paremmin kuin edelliskerralla. Niiden lisäksi tällä radalla ei meille kovin hankalia paikkoja tällä kertaa ollutkaan. Seiskahypyllä tosin sain olla tarkkana sen suhteen, että annoin Nalalle haltuunotto käskyn jo oikeastaan silloin, kun likka lähti hyppäämään seiskaa, jotta sain neidin kääntymään siististi kasille. Muuten rata sujui hienosti ja meillä oli Nalan kanssa superhauskaa! :-)

Toinen ratatreeni oli vähän samantapainen, mutta vähän erilaisella variaatiolla. Tässä haasteena oli ensin irtoaminen kolmosesteelle eli putkeen. Tämä johtui siitä, että mä innostuksissani juoksin liikaa Nalan edelle, eikä neiti meinannut tohkeissaan malttaa mennä putkeen ollenkaan, kun näki että mä lähden kirmaamaan jo eteenpäin. Kun maltoin vähän himmata vauhtia ennen putkea niin johan alkoi sujua. Muita hankalia kohtia - niitä keppejä lukuunottamatta - tällä pätkällä ei ollutkaan. Ekalla kierroksella meiltä tosin tippui vitosen rima, mutta se johtui ihan siitä, että Nala joutui kesken hypyn jarruttamaan, kun mä itse ajauduin liian lähelle estettä suoraan neidin eteen. Kaikista hauskin kohta Nalasta taisi olla kasihypyltä putkeen kurvaaminen, sillä sinne likka irtos supersuperhyvin! Mitäpä tähän muuta voi sanoa?! Onnistuneet treenit, joihin oli kiva päättää tämä treenirupeama. Agilityn parissa jatketaan näillä näkymin aikaisintaan 19.3.

Keskiviikkona sitten vielä tokoiltiin, tällä kertaa jälleen hiekkapohjaisessa hallissa. Vire oli aivan super - jälleen huomattavasti parempi kuin sunnuntain treeneissä. Illan treeniohjelmassa oli muun muassa ohjatun noudon aloittaminen, paikallaan istumista, luoksetuloja häiriön alla, ruutua ja seuraamista.

Ohjattua noutoa aloitettiin ihan ensimmäistä kertaa. Ohjatussa noudossa ideana on siis se, että koiran tulee käskystä tietää, mikä noutokapula sen tulee noutaa. Kapuloita on koiran vasemmalle ja oikealla puolella sekä takana, mutta takana olevaa kapulaa ei koskaan tarvitse hakea, se on vaan hämynä. Tätä aloitettiin treenaamaan ihan sillä, että jätettiin koira seisomaan keskelle (kuten se kokeessakin jätetään) - noutokapulat olivat valmiina sivuilla ja takana. Helena-koutsi vei namin ensin vasemman puoleisen kapulan luokse, mutta kiersi samalla myös oikean kapulan kautta, jotta Nala hoksasi kapuloita olevan useampikin. Sitten vaan käsimerkillä ja "vasen"-käskyllä lähetettiin koira syömään namia noutokapulan vierestä. Ja superkehut ja lisäpalkka ohjaajan luota sen jälkeen, kun oli namin käynyt hakemassa. Samaa toistettiin muutaman kerran ja välillä nami tiputettiinkin myös oikeanpuoleisen kapulan viereen. Hyvin sujui ja hauskaa näytti Nalalla olevan.

Paikallaan istumisessa meillä olikin tänään kunnolla häiriötä. Otettiin kahteen kertaan - ensimmäisellä kerralla lähti englanninbulldoggi-narttu haihattelemaan ympäriinsä ja toisella kerralla lähti Aksu-collie liehittelemään Nalaa. Aksu on ihan rakastunut Nalaan ja erityisesti tällä kertaa pojan pää näytti olevan Nalasta aivan pyörällään. Nala puolestaan pysyi kuin nakutettuna istumassa molemmilla kerroilla, vaikka siis toiset koirat lähtivät ja Aksu vielä meinasi Nalaa tulla pussailemaan tai mitä lie olikaan pojalla suunnitelmissa ;)

Luoksetuloja tehtiin häiriön alla parilla eri variaatiolla. Ensimmäisellä kerralla jokainen jätti yksitellen koirat istumaan ja käveli koirasta kauemmas. SIinä vaiheessa, kun itse olisi pitänyt huutaa koira luokse, huusikin jonkun toisen koiran omistaja kentän sivulta "tänne"-käskyn. Kun oma koira pysyi silti hienosti paikoillaan (kuten Nala teki), käytiin palkkaamassa, jonka jälkeen otettiin normaali luoksetulo. Toinen harjoitus puolestaan tehtiin niin, että jätettiin kaikki koirat riviin istumaan, jonka jälkeen jokainen vuorotellen kutsui oman koiransa luokse. Tästä liikkeestä ei meinannut ensin tulla mitään, kun Aksu ei sitten millään olisi malttanut pysyä paikoillaan istumassa Nalan vieressä, vaan lähti kokoajan neitiä liehittelemään. Nala pysyi aivan superhyvin istumassa, vaikka Aksu pyöri ihan neidin ympärillä. Loppujen lopuksi, kun en tarpeeksi nopeasti kerennyt neidin luokse, lähti Nalakin Aksun leikkiinkutsuun mukaan, mutta kuten Helenakin sanoi "Nala pysyi niin kauan kuin suinkin oli mahdollista". Aivan superhyviä oikeasti tällaiset häiriöt, koska erityisesti alokasluokassa ryhmäpaikallaanmakuussa kuitenkin niin usein saattaa toinen koira nousta esimerkiksi vierestä ylös ja silloin on kyllä suuri etu, jos oma koira viis veisaa ympärillä pyörivistä muista koirista :)

Sitten ruutuharjoittelua. Olin jo vähän skeptinen sen suhteen, sillä viime viikkoina ruututreenit ei meidän osalta oo menneet kovin kaksisesti. Tällä kertaa Nala kuitenkin yllätti ja irtoili ruutuun oikein hienosti! Päivän harjoituksena ruutu oli ainoastaan "portti" eli kaksi tötteröä tietyn välimatkan välein toisistaan, joiden läpi koiran piti "ruutu"-käskyllä juosta ja pysähtyä niiden toiselle puolelle "seis"-käskyllä. Näitä tehtiin sitten sekä kosketusalustalla että ilman ja ruutuja oli myös useampi kuin yksi. Ihan ekalla kerralla Nala epäröi, mutta kaikilla seuraavilla kerroilla irtosi superhyvin ja myös pysähtyi superhienosti seisomaan "ruutuun" seis-käskyllä.

Yhteenvetona siis huipusti menneet treenit - ensi kuussa sitten jatketaan. Huomenna luvassa tarinaa toivottavasti hyvin sujuvasta sterilisaatiosta.