Perjantai-ilta kului jälleen mukavasti Koiraurheilukeskuksella agilitya ja tokoa treenaillen. Ensimmäinen tunti treenattiin itseksemme aksaa. Edellisiltä treenaajilta oli jäänyt kentälle ihan kiva, helpohko rata, joten otettiin siitä sitten pätkiä. Aluksi tehtin punaisella merkittyä pätkää 1-3, joka siis sisälsi sekä puomin että kepit. Olin tänään erittäin tyytyväinen Nalan puomiin, sillä tällä kertaa likka ei yhtään kertaa rynninyt sille päättömästi, vaan suoritti siististi ja korrektisti. Kepeillä koitin muistaa olla hiljaa ja helpommalta ohjauspuolelta ne sujuivatkin tosi hienosti. Nala myös haki kepit mallikkaasti puomin jälkeen. Keppejä tehtiin yksitellen myös hankalammalta ohjauspuolelta. Välillä Nala meinasi aina kadottaa rytmin keppien loppupuolella, mutta saatiin nekin lopuksi onnistumaan mallikkaasti. Lopuksi vielä sinisellä merkitty pätkä 1-5, joka sekin puomeineen ja renkaineen sujui mallikkaasti. Toisin sanoen likka haki renkaankin hyvin ilman ongelmia puomin jälkeen :-)

Välissä tehtiin yksittäisenä esteenä keinua. Selvästi Nalalle oli kuitenkin vähän jäänyt mieleen edellisviikon ilmalennot keinulla, sillä tänään ei rynnimisestä ollut tietoakaan, vaan pikemminkin Nala jopa vähän epäröi keinun puolessa välissä. Mieluummin kuitenkin näin kuin se, että keinulle rysäytetään miten sattuu. Tehtiin ehkä 10 toistoa molemmin puolin ja lopuksi sujui taas jo hienosti ilman epäröintiä, mutta kuitenkin rauhallisesti.

Lopuksi tehtiin helpohkoa radanpätkää 1-8 (mustalla merkitty). Tai no muuten se oli ihan peace of cake, mutta jostain syystä Nala ei meinannut millään 7 putken jälkeen vauhdissa hahmottaa rengasta vaan paineli vaan renkaan sivusta. No, tätäpä sitten toistettiin kunnes saatiin onnistumaan ja onnistuihan se lopulta niin, että saatiin puhdas suoritus ko. pätkältä. Täytyykin muistaa treenata enemmän renkaita niin, että sille tullaan putkesta. Samoin tuollaisia suoria (mustalla merkitty 1-3) pitää enemmän tehdä, sillä kun välit esteiden väillä ovat lyhyet ja vauhti kova, tarvis hyppytekniikan olla hyvin hanskassa, ettei rimat lentele alas. Yhden kerran Nala nimittäin tipautti 3. hypyn riman, kun rytmiin oli kertakaikkiaan tahtirikko juuri ennen sitä estettä.

Agilityn jälkeen jatkettiin sitten vielä tunnin verran Helenan opissa tokoilua. Tällä kertaa oltiinkin treeneissä berhandilais-uros Reinon&omistajansa kanssa kahdestaan, mutta lisähäiriötä aiheutti kyllä kiitettävästi viereisellä kentällä agilitya treenannut dobberi. Nalalle erittäin haastava (mutta voitettavissa oleva) häiriö :denti: Aloitettiin noudolla. Lähtö kapulalle supervauhdikas  joka kerta, mutta paluu tällä kertaa jonkin verran menoa hitaampi. Luovutukseen osasi nyt noin suurinpiirtein istua ilman erillistä käskyä, mutta vähän on ote kapulasta vielä rauhaton. Hiljaa hyvä tulee. Kokeiltiin tuo-käskyn vahvuutta myös esim. niin, että jätin Nalan istumaan, vein kapulan muutaman metrin päähän likan taakse, palasin sen viereen ja annoin tuo-käskyn. Hyvin onnistui takaakin kapulannouto, joten käskysana ainakin hallussa :peukku:

Tämän jälkeen tehtii pari suht. lyhyttä paikkamakuuta ja paikallaan istuminen. Ensimmäisen paikallaanmakuun ajaksi menin agilityputken taakse piiloon maahan makaamaan. Nala pysyi hienosti, mutta oli taas ollut vähän huolestunut siitä, minne mamma meni. Tehtiin ko. paikkamakuu EVL:n tapaan eli ensinnäkin jokaiselle koirakolle annettiin eri aikaan lupa antaa maahan-käsky (tuomari kävelee koirarivistön ohi ja pysähtymällä koirakon kohdalle antaa luvan käskyyn. Koira ei saa reagoida muiden ohjaajien käskyihin). Lisäksi paikkamakuun jälkeen palattiin ensin koiran taakse ja vasta sen jälkeen viereen. Hienosti sujui ja tällä kertaa Nala ei jopa edes ollut jämähtänyt maahan vaan nousi heti yhdellä käskyllä, jee!  :jesjesjes: Toinen paikkamakuu ja paikallaan istuminen niin, että olin näkyvissä. Niissä ei mitään ongelmaa.

Seuraamista harjoiteltiin mm. seinää päin. Nala teki ihan ok, mutta täyskäännöksiin ja liikkeestä pysähtymisiin pitäisi nyt oikeasti alkaa kiinnittää huomiota. Täyskäännökset on mun mielestä kamalia, kun likka ei käytä takapääätään kunnolla ja liikkeestä pysähtymisissä istuu usein perusasentoon vinoon tai sitten ei jopa istu ollenkaan. Nämä siis kirjataan treenilistalle..

Liikkeestä maahanmeno tänään ok, lisäksi treenattiin nopeita maahanmenoja nopealla palkkauksella ja nehän meiltä sujuu. Kaukokäskyissä Helena neuvoi mulle istu-seiso - vaihdon, jota vois alkaa pikkuhiljaa työstämään. Nalahan osaa nousta istumasta seisomaan "seis"-käskyllä, mutta sitäpä ei nyt vissiin olisikaan kovin hyvä käyttää, koska sama käsky on myös jäävissä. Kaukoissa kun koiran pitäisi tajuta nimenomaan nousta seisomaan niin, että pysyisi mahdollisimman paikallaan ja nimenomaan vielä takatassut paikoillaan. Niimpä valitsimme tähän tehtävään "ylös"-käskyn ja alamme sitä pikkuhiljaa työstämään. Onneksi seisominen kaukoissa on vasta VOI-luokassa, joten eipä ole mikään kiire tämän suhteen.

Lopuksi vielä paikkamakuusta luoksetulo. Nala oli huvittava, sillä paikkamakuun aikaan viereisellä kentällä treenannut dobberi teki juuri hyvin vauhdikasta agilitya ja Nala kuikuili kaula pitkällä ko. kentän tapahtumia, mutta kuitenkin aina välillä muisti, että "ai niin, tämä oli paikkamakuu :roll:" ja muisti vilkaista muakin. Yhtäkkisen tänne-käskyn kuultuaan olikin aluksi sen näköinen, että "kuulinkohan nyt oikein? :shockthink:", mutta tuli kuitenkin loppujen lopuksi ihan reippaasti.

Itselle vielä muistutukseksi, että mahdolliset madot saavat tänä viikonloppuna kyytiä, tällä kertaa Axilurilla.

Onni 5½kk, Nala 2v 8kk