Jipii, vihdoinkin paluu tokotreenien pariin! :-) Nimittäin lauantai-aamuna käytiin treenailemassa Nalan kanssa HauHau:n vuorolla Hyvinkään koiraurheilukeskuksella ja sunnuntaina oli vielä Helenan treenit Mäntsälässä.
 
Lauantaina vire oli hyvä ja treenit sujuivat mainiosti. Hiottiin alokasluokan liikkeitä ja harjoiteltiin myös muutamia avoimen liikkeitä. Tässäpä liike liikkeeltä:
 
Paikallaanmakuu: Otettiin kaksi paikallaanmakuuta yhdessä Tanjan ja sekaroituisen Kodan kanssa. Ei me mitään tarkkaa aikaa kellosta katsottu, mutta eiköhän molemmat harjoitukset olleet noin 2 minuuttia. Nala pysyi hienosti ja oli tarkkaavainen, hyvä tyttö!
 
Seuraaminen: Tällä kertaa ei otettu paljon seuraamista yksistään, mutta jonkin verran kuitenkin. Sen verran täytyy sanoa, että vire oli hyvä ja katsekontakti pysyi tosi hyvin!
 
Liikkeestä maahanmeno: Onni-veikan omistajan, Petrin sanoin jäätävä.
 
Luoksetulo: Ekassa luoksetulossa Nala jäi mielestäni himpan liian kauas eteen istumaan, mutta toisella kertaa tuli jo hyvin lähemmäs. Ei siis paljon moitetta.
 
Liikkeestä seisominen: Tänään hieman tuskaisaa.. Olen yrittänyt saada tätä nopeammaksi ja treenannut siksi Nalan kanssa viime aikoina niin, että jätän palkan taakse namikippoon, teen liikkeen palkasta poispäin ja vapautan nopeasta seisomisesta heti taaksepäin namikipolle. Muuten hyvä ajatus, mutta selvästi Nala on tästä niin innoissaan, kun palkka on selvästi näkyvissä, että ei meinaa malttaa kuunnella, mitä sille oikein sanon. Tämän seurauksena likka istui lähes joka kerralla.. Täytyy miettiä, josko tähän keksisi jonkin toimivamman keinon :-D
 
Sitten avo-luokan liikkeet, joista tänään treenattiin kaukokäskyjä ja noutoja.
 
Kaukokäskyt Istu-Maahan: Kaukoissa päätin nyt myös kokeilla taaksepäin namikipolle palkkaamista. Ihan ekalla kerralla maasta istumaan noustessa Nala käännähti vähän sivuttain ihan kuin varmistaakseen, että onhan ne namit vielä siellä kipossa :-D Tästä kun kävin neidin korjaamassa suoraan, niin lopuilla kerroilla meni sekä istumaan että maahan juuri prikulleen oikein eli ei liikahtanut senttiäkään paikoiltaan. Tässä siis namikipolle palkkaaminen tuntuu toimivan, sillä tosiaan Nala ei yrittänyt yhtään hiippailla eteenpäin.
 
Nouto: Noudon osalta tänään siinä mielessä merkittävä hetki, että Nala toi ensimmäisen kerran kapulan mulle niin, että vahingossa myös istui kapula suussa mun eteeni! Jee! Tämän yhden vahinkokerran jälkeen sain vielä muutamaan otteeseen uudelleenkin neidin istumaan kapulan suussa eteeni, kun vähän hetsasin likkaa kapulalla. Edistystä siis jälleen - kyllä meillä kohta on jo AVO-nouto kasassa! Ja samalla tietty PK-puolenkin tasamaan nouto.
 
No sitten ne sunnuntain treenit. Jälleen paikkana siis Mäntsälän "halli", joka meille on haastava treenipaikka. Tällä kertaa sujui kuitenkin mielestäni paremmin kuin aikaisemmilla kerroilla eli toisin sanoen Nala keskittyi paremmin tekemiseen, eikä niin paljon puuhaillut kaikkea muuta :-D Tällä kertaa treenattiin muun muassa tunnaria, paikallaan seisomista, nopeita istu-maahan-seiso - käskyjä, paikallaanmakuuta, luoksetuloa seisomisesta sekä luoksetulosta pysäyttämiseen liittyvää kiertämistä. Tässäpä harjoitus harjoitukselta:
 
Tunnistusnouto: Ensin tehtiin niin, että laitettiin tavarakasa treenitilan keskelle ja vein kasan taakse oman tunnarikapulan. "Oma"-käskyllä lähetin Nalan kapulaa hakemaan ja hienosti toi. Toisella kerralla Helena laittoi vieraan kapulan tavarakasan eteen ja mä laitoin oman kapulani myös siihen eteen. Tällä kertaa Nala toi mulle vieraan kapulan, mutta haki lopulta käskystä myös toisen eli oman kapulan. Kolmannella kerralla samalla tavalla, jälleen Nala otti ensin mukaansa vieraan kapulan, mutta kun näytin pettyneeltä, neiti omatoimisesti tiputti vieraan kapulan ja toikin mulle oman kapulan. Vielä viimeinen kerta samalla tavalla ja tällä kertaa neiti toi mulle suoraan oman kapulan. Jee! :-)
 
Paikallaan seisominen: Jätettiin siis koira seisomaan ja kierreltiin sen ympärillä, eikä koira tietenkään saanut ottaa yhtään askelta mihinkään suuntaan. Tätä tehtiin kerran aiemminkin Riihimäen hallilla ja siellä sujui hienosti. Tällä kertaa Nala ei kuitenkaan millään meinannut pysyä paikoillaan, vaan aina otti askeleen suuntaan tai toiseen. Myöhemmin Helena antoi hyvän vinkin Johannalle&Epulle samaan harjoitukseen eli että kannattaa tiputtaa nami koiran eteen vähän matkan päähän. Kokeilinkin sitten itsekin näin ja sillä kertaa onnistui - pystyin kiertämään Nalan ympäri kokonaan ilman, että neiti liikkui senttiäkään, koska odotti vaan vapautusta namille.
 
Nopeita istu-maahan-seiso - käskyjä: Harjoitus, jossa koiran annettiin haahuilla vapaana ja yllättäen annettiin aina jokin kolmesta käskystä. Tässä huomasi, kuinka maahan-käsky on Nalalla paljon vahvempi kuin istu tai seiso, sillä ilman käsimerkkiä neiti tarjosi maahanmenoa jokaisesta käskystä :-D Käsimerkkin kanssa sujui ihan ok, joskin tässä asiassa Nala ei kyllä tänään parhaimmassa vireessään ollut.
 
Paikallaanmakuu: Lyhyt paikallaanmakuuharjoitus, jossa koirat rivissä, mutta jokatoinen pää eri suuntaan. Nala pysyi hienosti, vaikka vähän heiluttelikin häntäänsä, kun vieressä ollut labbis-narttu ei millään meinannut pysyä maassa ja ohjaaja kävi sitä useampaan kertaan laittamassa takaisin. Toisin sanoen erittäin hyvää häiriötreeniä siis! Alan kyllä ainakin tämän ALO-luokan paikallaanmakuun suhteen olemaan jo aika luottavainen Nalan kanssa. Seuraava askel olisi sitten AVO-luokan paikallaanmakuu, jossa ohjaaja on piilossa. Ja tietysti BH-koetta varten tarvisi pidentää huomattavasti paikallaanmakuun pituutta.
 
"Kierrä"-käsky: Tätä käskyähän meillä käytetään agilityssa takaakiertämiseen. Samaa käskyä voi myös hyödyntää tokossa liittyen luoksetulosta pysäyttämiseen. AVO-luokassa, kun tulee jo liike, jossa koira kesken luoksetulon pysäytetään seisomaan ja kun on hetken aikaa seisonut, kutsutaan loppumatkalta luokse. Helenan mukaan monesti koirat alkavat ennakoimaan tätä pysäyttämistä, jos sitä liikaa harjoittelee tavallisen luoksetulon yhteydessä ja silloin luoksetuloista tulee tietystikin hitaita. Hyvä keino tämän harjoittelemiseen on kuulemma "Kierrä"-käskyn avulla. Eli koira laitetaan kiertämään jokin esine (tänään meillä harjoituskappaleena oli metallinen tavarakärry :-D). Kiertäminen yleensä on sellainen liike, jossa koira ottaa vauhtia kunnolla. Kun koira sitten huimaa vauhtia kiertää jotain esinettä, se vaihdellen joko palkataan ohjaajasta taaksepäin (eli koiran suunnassa suoraan eteenpäin) lelulla tms. jolloin vauhti entisestään kasvaa, tai sitten se pysäytetään seis-käskyllä juuri kun on tulossa kiertämästä takaisin ohjaajaa kohti ja palkataan taaksepäin. Helenan mukaan tämä on varmin keino harjoitella vauhdista pysäyttämistä, sillä tällöin sitä ei varsinaisesti yhdistetä itse luoksetuloon, mutta pysäytyksen saa silti nopeaksi ja varmaksi. Sitten vain aina silloin tällöin testataan käsky myös normaalin luoksetulon yhteydessä, mutta yleensä siis vain kiertämisen yhteydessä.
 
No, Nalalle tosiaan kerrä-käsky on osittain jo tuttu agilitysta, mutta on tietysti tottunut kiertämään vaan esteiden siivekkeitä. Aluksi likka ei siis ihan meinannut hoksata, mistä on kyse, mutta sitten kun hoksasi niin sujui hienosti ja pysähtyi myös yhden kerran tosi hienosti seis-käskyllä.
 
Seisomisesta luoksetulo: Jätettiin siis koira istumisen sijaan seisomaan ja kutsuttiin siitä luokse. Testattiin tätä ihan siksi, että jotkut koirat saattavat tässä kohtaa himmailla, koska eivät ole tottuneet, että seisomisesta kutsutaan luokse. Ja tämähän liittyy siis myös AVO-luokan luoksetuloon, koska ensin pysäytetään koira seisomaan ja sen jälkeen kutsutaan luokse. Nalalla ei tässä ongelmia, vaan tuli epäröimättä ja vauhdikkaasti :)
 
Kokonaisuudessaan oikein hyvät ja tehokkaat treenit molempina päivinä - tästä on jälleen kerran hyvä jatkaa eteenpäin! :-)