Viime maaanantaina palattiin juoksutauon jälkeen myös tokotreeneihin ja kylläpä oli hauskaa! :) Oltiinkin kaksistaan collie-uros Aksun kanssa, joten kerettiin treenata vaikka mitä. Pääasiassa tällä kertaa tehtiinkin tokon alokasluokan liikkeet läpi, joten laitankin tähän nyt liike liikkeeltä vähän kommenttia:

Luoksepäästävyys: Tämä on Nalalla SUPERvaikea, kun käsittelemään tuleva ihminen on tuttu eikä vieras. Jotenkuten neiti onnistui istu käskyn alla noin suurinpiirtein paikallaan pysymään, mutta häntä vispasi tuhatta ja sataa, eikä meinannut kyllä housuissaan pysyä, kun Helena tuli silittelemään. Onneksi tiedän, että tilanne on Nalalle helpompi silloin, kun kyseessä on vieras ihminen, mutta toisaalta juuri niin, että olis vieras ihminen niin pitäis päästä harjoittelemaan useammin. Täytyykin seuraavissa treeneissä pyytää, että jonkun muun koiran omistaja käy Nalaa silittelemässä. Vaikka toisaalta - täytyishän neidin oppia olemaan siivosti käskyn alla myös silloin kun joku tuttu ihminen tulee luokse :)

Paikallaanmakuu: Otettiin erilaisia lyhyitä paikallaanmakuuversioita yhteisliikkeenä Aksun kanssa. Otettiin mm. niin että siirryttiin koiran taakse viistoon seisomaan sekä myös niin, että poistuttiin hetkeksi varastorakennuksen taakse sekä lisäksi ihan normaali paikallaanmakuu. Nala oli erittäin levollinen ja rauhallinen myös silloin, kun poistuin varaston taakse ja Helena kommentoikin, että "näkee että olette harjoitelleet tätä, kun on niin rauhallinen vaikka poistut näkyvistä". No, itseasiassa Finnin Tinan treeneissä tehty paikallaanmakuu niin että olin piilossa oli laatuaan ensimmäinen :D

Seuraaminen: Ennen varsinaista seuraamistreeniä otettiin perusasentoon tuloja eri suunnista. Nala oli näissä aivan superhyvä ja tuli oikeastaan joka suunnasta aivan oikein ja lähestulkoon oikealle kohdalle käskystä. Pari kertaa tuli himppasen vinoon, mutta suurimmaksi osaksi prikulleen oikein. Otettiin näitä myös niin, että mä pidin käsiä suorina sivulla (siis ikäänkuin "lentokone"-asennossa" ja silti Nala tuli hienosti. Seuraaminen itsessään sujui myös jälleen hyvässä vireessä. Helena kommentoi vähän samaa kuin Tinakin eli Nala on välillä himpun liian edessä ja välillä myös himpun liian väljä. Tosin Helenan mielestä asia ei välttämättä ole sellainen, että tarvitsisi korjata, mutta neuvoi samoin kuin Tinakin, että paikkaa voi korjata paremmaksi sillä, että palkkaa koiraa vasemmasta suupielestä taaksepäin eli kiepsauttaa ikäänkuin "ympyrän".

Liikkeestä maahameno: Jäävät liikkeet tehtiin yhtä aikaa Aksun kanssa niin, että tultiin toisiamme vastakkain ja suurinpiirtein kohdalla annettiin käskyt. Aksun omistaja antoi seiso-käskyn ja minä maahan-käskyn Nalalle. Näissä Nala otti selvästi Aksusta vähän häiriötä, eikä keskittynyt niin hyvin. Huomasi siis, että tokotreeneissä on ollut taukoa. Aksun omistaja kerkesi antamaan Aksulle seiso-käskyn ennen mun käskytystä, joten Nalahan jäi sitten seisomaan maahan-käskystä.

Liikkeestä seisominen: Tämä onnistui ilman ongelmia, vaikka valmistelevassa seuraamisosuudessa Nala ei ollutkaan niin hyvä, kun otti vähän Aksusta häiriötä.

Liikkeestä istuminen: Tämä sujui samaan tapaan kuin liikkeestä seisominen eli ei sanomista.

Tokohyppy: Nala hyppää hyvin, mutta tosiaan ottaa sen muutaman askeleen eteenpäin seis-käskyn jälkeen. Helena kuitenkin oli sitä mieltä, että tätä ei kannata turhaa jäädä hinkkaamaan, koska liike on ainoastaan alokasluokassa ja kuulemma harvoin tuomarit edes noin pienestä rikkeestä ottavat välttämättä yhtään pisteitä pois. Helenan neuvo oli, että hyppyä voisi treenata niin, että palkkaa koiran aina poispäin esteestä eli heittää esimerkiksi pallon Nalan yli, mutta että stressiä ei kannata ottaa vaikkei niitä paria ylimääräistä askelta saiskaan pois =)

Katsottiin myös noudon tila. Noutokapulaan ei olla koskettu moneen kuukauteen, joten toki oli odotettavissa ettei olla yhtään myös kehityttykään :) Nala lähtee ja tuo kapulan innokkaasti, mutta räkäisee jalkoihin. Täytyis siis alkaa treenaamaan kapulan pitoa pidempään suussa.

Maanantain treenien lisäksi käytiin keskiviikkona Johannan ja Epun kanssa yhdellä hiekkakentällä treenaamassa. Otin Nalan kanssa ainoastaan seuraamista ja likka oli kyllä huippuvireessä. Paikkaa koitettiin korjata juuri noilla pyöräytyksillä ja paljon tehtiin käännöksiä ja temponvaihteluita.