Nyt se on sitten ohi, nimittäin meidän ensimmäinen möllitokokoe. Tosiaan eilen, 10.08., osallistuttiin Hämeenlinnan Kennelkerhon Hämeenlinnassa, Kirstulan kentällä, järjestämään möllitokokokeeseen alokasluokkaan. Koepaikalle saavuttiin hyvissä ajoin ja sen virheen tein, että otin Nalan liian aikaisin seisoskelemaan kehän reunalle katselemaan ihmis- ja koiravilinää. Pitkän aikaa Nala oli siinä ihan rauhassa, mutta sitten jossain vaiheessa meni neidillä kuppi nurin ja alkoi rähinöimään muille koirille. Lisäksi vielä yksi labbis-uros lähti samaan touhuun mukaan ja siitähän Nala vielä entisestään innostui.. Siinä vaiheessa mulla varmaan jo tuskan hiki valui otsalta ja kerkesin jo miettiä, että miksi ihmeessä me tänne oikein tultiin. Tuomarikin katsoi meitä vähän sennäköisenä, että "minkähän hullun rottweilerin se on tänne raahannut" ja mua nolotti.. No, sain Nalan onneksi rauhoittumaan ja ihan samalla tavalla kuin tokotreeneissä muutenkin niin heti kun Nala sai jotain tekemistä (otin nakin käteen ja pyysin sivulle, istumaan, maahan jne.), ei neiti välittänyt muista koirista mitään.

No, ensin oli luonnollisesti ohjelmassa luoksepäästävyys ja paikallaanmakuu. Tuomari halusi, että kun kyseessä kuitenkin kokemattomia koiria ja epävirallinen koe, että tehdään nämä hieman helpotetusti. Yleensähän nämä ryhmäliikkeet tehdään kuuden koiran ryhmissä ja koirakoiden väliä 3m, mutta me tehtiin nyt kolmen koirakon ryhmissä ja välit olivat pidemmät. Lisäksi paikallaanmakuussa tuomari pyysi mua olemaan normaalia (oikea matka 20m) lähempänä Nalaa, kun neiti selvästi kävi tosiaan kierroksilla siinä ennen luokan alkua.. Ei Nala koskaan paikallaanmakuusta ole toisten koirien luo lähtenyt, mutta totta kai tein kuten pyydettiin, kun itseäkin vielä jännitti siinä vaiheessa TOSI paljon. Muilta osin koetta oli epävirallisena helpotettu sen verran, että liikkeiden väleissä sai palkata ilman, että se vähensi pisteitä. Liikkeiden aikana palkkaaminen olisi kuitenkin vienyt pisteet nollille.  Tässäpä sitten meidän arvostelulomake sekä tarkemmin suorituksesta liike liikkeeltä :-)

Luoksepäästävyys (10): Olin ihan varma, että Nala vähintäänkin hyppää tuomaria vasten tai kellahtaa selälleen maahan. Olinkin kyllä niin positiivisesti yllättynyt, kun Nala ilman mitään käskytyksiä tai palkkaa istui koko ajan nätisti vieressäni, kun tuomari tuli neitiä silittelemään. Jee :)

Paikallaanmakuu 2min. (10): Tosiaan ryhmässä koirakoita kolme, välit aika reilut ja mä jäin melko lähelle Nalaa. Ekasta käskystä meni maahan, pysyi erittäin hienosti ja rauhallisesti koko 2minuuttia ja nousi myös ensimmäisellä käskyllä takaisin perusasentoon. Eli aivan nappisuoritus. Tuomarikin taisi olla ihmeissään, kun oli varmasti luullut ennen luokan alkua, että Nala sinkasee samantien jonkun toisen koiran luo, mutta eipä lähtenyt. Tuomari totesikin, että "eihän sillä ollut aikomustakaan lähteä mihinkään, vaan tosi hienosti pysyi". Ja taas olin ylpeä :)

Seuraaminen kytkettynä ja seuraaminen taluttimetta (molemmat 9,5): Oikeissa tokokokeissa näistä ei omasta mielestäni olis saanut ihan noin korkeinta pisteitä, koska Nalalla kyllä kontakti aina välillä oli vähän hakusessa, muutamassa kulmassa meni seuraaminen väljäksi ja parissa täyskäännöksessä neiti käveli mua päin, koska ei katsonut mihin mä kävelen :D Hyvin kuitenkin siihen nähden, että ollaan näin pitkiä seuraamisia ilman mitään palkkaa liikkeen aikana (edes kehuja) otettu vasta tosi vähän. Lisäksi tuomari kyllä kehui kovasti, että seuraaminen on oikein hienoa silloin kun kontaktikin löytyy :)

Maahanmeno seuraamisen yhteydessä (10): Tässä ei moitteen sanaa. Seuraaminen oli hyvää - myös kontakti piti hienosti - nopea ja suora maahanmeno heti ekasta käskystä ja siellä pysyi siihen asti, kunnes palasin luokse ja annoin "seuraa"-käskyn.

Luoksetulo (10): Samoin luoksetulossa ei mitään ongelmaa. Jäi istumaan hyvin käskystä, odotti hienosti siihen asti, että kutsuin luokse, tuli täysiä luokse, muttei kuitenkaan törmännyt muhun ja hienosti siirtyi myös käskystä edestä sivulle. Hyvä Nala!

Seisominen seuraamisen yhteydessä (7): Tämä liikehän meillä on vielä vähän kesken, joten tiesin, ettei onnistu ihan nappiin. Seuraaminen oli hyvää, mutta sitten ekasta seis-käskystä ei tapahtunut oikein mitään. Tämän jälkeen annoin toisen käskyn ja käsimerkin, jolloin pysähtyi. Pysähdyttyään ei liikkunut senttiäkään ennen kuin palasin neidin viereen ja annoin seuraa-käskyn. Uskoisin, että oikeissa kokeissa tästä olis varmaan saanu ehkä 5:sen, koska käsi- ja vartaloapu oli mulla niin voimakas, mutta näissä mölleissä tuomari oli armollisempi ;)

Estehyppy (9): Tokohyppyä on otettu viimeksi kesäkuun alkupuolella treeneissä, joten mietin kyllä jo kotona, että mitenhän mahtaa neiti lähteä esteelle ollenkaan.. :D Turha pelko oli, sillä Nala lähti käskystä kuin tykin suusta, hyppäs esteen ja hienosti myös pysähtyi seis-käskyllä esteen taakse oikeaoppisesti. Yhden pisteen pudotus tapahtui sitten siinä (jonka osasinkin odottaa), että kun liikkeenohjaajan käskystä lähdin kävelemään Nalan luokse esteen toiselle puolelle niin neiti otti muutaman askeleen eteenpäin. Pysyi kuitenkin seisomassa siihen ast, kunnes annoin seuraa-käskyn ja siitä olin ylpeä :)

Kokonaisvaikutus (9): Tuomari kehui suoritusta oikein hyväksi ja sanoi, että mulla on hyvä koira (no senhän jo tiesinkin, ohjaaja kun vielä oppis ;DDD). Perusasentoihin kehotti kiinnittämään huomiota ja täytyykin kyllä myöntää, että niiden harjoittelu ihan pelkästään on viime aikoina jäänyt vähän vähemmälle ja niiden kanssa olikin lähes joka liikkeen alussa vähän hakemista ja olivat vähän mitä sattuu. Liikkeen lopuissa olivat aina parempia.

Yhteispisteet 188/200 = ALO1

Palkinnoksi kaikki kokeeseen osallistuneet saivat Jahti&Vahti 1kg liha-aterian, tosin Nalalle oli kotiin kiitokseksi hienosta suorituksesta varattu jo 600g jauhelihaa, jonka neiti popsikin oikein hyvällä ruokahalulla ja palkinto säästettiin tuonnemmaksi :)

Hieno kokemus oli kaikenkaikkiaan (alkutuskailuista huolimatta) ja antoi kyllä itsellekin paljon luottamusta lisää ja tietysti myös kokemusta siitä, että millaista niissä virallisissa kokeissa oikein voi olla. Tuomari oli myös erittäin kannustava ja muutenkin koepaikalla oli oikein rento tunnelma, joten hyvä mieli jäi. Virallisia kokeita ajatellen täytyy nyt alkaa noita perusasentoja hiomaan sekä tietysti tota seisomista sekä hypyn yhteydessä (ettei ottais niitä turhia askeleita), että seuraamisen yhteydessä. Paikallaanmakuu täytyy tietysti myös saada tosi varmasti, koska oikeissa kokeissa siellä on sitten se kuusi koiraa samaan aikaan, koirien välit 3m ja ohjaaja 20m päässä. Lisäksi täytyis harjoitella tuota rauhoittumista odotellessa eli ettei neiti nostaisi niin paljon kierroksia siitä, että vaan seisoskellaan, eikä mitään tapahdu.. Toki tää on varmaan ikäkysymyskin ja itsellä hyvä myös pitää mielessä, ettei seuraavalla kerralla tuo Nala tunniksi vaan seisoskelemaan kehän laidalla vaan pitää suosiolla pidempään autossa. Mutta siis kaikenkaikkiaan tästä on oikein hyvä jatkaa eteenpäin ja kai me jo näköjään jotain osataan ;)

Kuvia blogiin tulee kunhan ehdin saada niitä sähköpostitse Nalan isän omistajilta, jotka olivat katsomassa ja kuvaamassa :)