Sunnuntaina käytiin taas jäljellä. Tein jäljen kolmella kepillä ja nyt ensimmäisen kerran taas pitkästä aikaa niin, että keppien alla ei ollut purkkien kansia ollenkaan. Jäljelle lähdettiin taas lyhyeltä janalta ja nyt sujui jäljelle lähteminen janalta jo paremmin, ei ollut enää niin paljon pyörimistä havaittavissa. Nala jäljesti jälleen hyvin, joskin vähän neiti vaikutti ehkä väsyneeltä: välillä ei nenä ollut ihan kiinni maassa. Vauhtia kuitenkin taas riitti, erityisesti loppupäässä jälkeä, kun itse jäljellä oli herkkua enää harvakseltaan niin vauhti meinas selkeesti kiihtyä. Kaikki kepit tuli ilmaistua, mutta melko nihkeästi! Ensimmäinen meni ihan ok, toiselle jouduin antamaan liina-avun, että ilmaisi ja kolmannen kepin kävi nuuhkaisemassa, mutta koitti sitten lähteä jatkamaan jälkeä johonkin ihan muualla, jolloin pysähdyin ja hetken odoteltuani sitten ilmaisi. Mikä ihme niissä kepeissä on, ettei niitä tee mieli ilmaista?! Purkin kannet kun ovat olleet alla niin ilmaisut kuitenkin ovat olleet tosi hyviä. Noh, ei auta kun treenata.

Jäljen jälkeen tein vielä nopean esineruututreenin. Halusin kokeilla ensimmäistä kertaa, että hoksaako Nala mistä on kyse, jos piilotan esineen ruutuun jo etukäteen eli niin, ettei Nala ole nähnyt kyseistä esinettä sitä ennen. No, hyvin ja innokkaastihan Nala esineen sieltä toi ja löysikin heti (tosi eipä esine ollutkaan kuin ehkä kolmen metrin päässä lähtöreunalta. Ideana kuitenkin olikin vaan koittaa, että lähteekö neiti työskentelemään ja lähtihän se. Tosi hienosti! Nyt voi sitten alkaa pikkuhiljaa suurentamaan ja suurentamaan ruutua ja piilottamaan esinettä/esineitä kauemmaksi reunasta.

Eilen oli sitten vikat tokotreenit ennen kesätaukoa. Tehtiin vaikka mitä kaikkia kivoja pieniä harjoituksia. Hallissa tosin oli kyllä tosi tukalat oltavat, kun hiekka pöllysi ja muutenkin oli kuuma, joten ihan parhaassa iskussa ei Nalakaan tuntunut olevan. Olosuhteisiin nähden kuitenkin teki parhaansa :) Aloitettiin erilaisilla käskytreeneillä, joissa testattiin, että kuunteleeko koira oikeasti, että mitä se ohjaaja oikein sanoo. Ensin otettiin tokoesteen edessä harjoitus niin, että tultiin esteen eteen aivan kuin oltaisiin lähdössä tekemään hyppyä. Kun Helena oli antanut "käsky"-käskyn niin hypyn sijaan annettiinkin "maahan"-käsky. Sen jälkeen vielä otettiin seuraamista pieni pätkä tokoesteen edessä ja sitä kohti. Näissä ei ollut Nalalla mitään ongelmaa eli ei yrittänytkään lähteä hyppäämään. Sitten otettiin sama noutokapulalla eli heitettiin noutokapula, mutta noutokäskyn sijaan annettiinkin "seuraa"-käsky ja lähdettiin poispäin kapulasta. Tässä Nala meinasi ensin lähteä kapulalle, mutta uskoi kyllä kiellon ja malttoi sitten seuratakin jotenkuten. Tämän jälkeen sitten uudestaan kapulan lähelle ja siitä "tuo"-käsky. Oli hauskan näköistä, kun Nalasta ihan selkeästi näki, kuinka hetken aikaa mietti, että "mitähän se mamma nyt meinas?" ja sitten lamppu syttyi päässä, että "aivan, se kapula!" ja toi sitten hienosti.

Tästä jatkettiin paikallaanmakuutreeneillä niin, että yhteisessä paikallaanmakuussa vuorotellen jokainen ohjaaja pyysikin koiransa luokse. Näissähän Nalalla ei ole ongelmaa eli pääsääntöisesti ei kyllä nouse vaikka joku muu nouseekin tai joku muu ohjaaja käskeekin. Tosin neiti makoilikin siellä sitten niin autuaana, että omalla vuorollani jouduin toistamaan "tänne"-käskyn kahteen kertaan, kun neiti meinas vissiin ekalla käskyllä, että "ei se mamma voinut olla tosissaan, täähän oli paikallaanmakuu ;D". Sitten otettiin vielä lyhyt paikallaanmakuu niin, että koirat olivat takapuolet toisiinsa päin neliönmuodostelmassa, me ohjaajat poistuimme neliön ulkopuolelle ja Helena kävi lisähäiriönä kävelemässä neliön sisäpuolella. Hyvin sujui. Samalla tehtiin taas kontaktitreeniä niin, että Helena huuteli käskyjä, heitteli noutokapulaa ja koitti saada koiria kiinnostumaan leluista samalla, kun koirien piti pysyä perusasennossa. Ei ongelmia :)

Sitten taidettiin ottaa liikkeestä istumista niin, että seurautettiin neliötä ja jokaisella neliön sivulla aina jätettiin istumaan. Muutama tehtiin niin, että vapautettiin ja palkattiin heti, kun koira vaan istui ja yksi sitten niin, että oikeasti jätettiin ja kierrettiin itse esimerkiksi koiran ympäri. Täytyy sanoa, että Nalalla oli seuraaminen kyllä tänään aivan jostain.. uskon, että tukalat halliolosuhteetkin aiheutti sen, ettei oikein jaksanut keskittyä. Näin ollen jouduin kyllä kaikissa istumisissa antamaan tosi paljon vartaloapua, oikeastaan lähestulkoon pysähtymään, että sen takapuolensa maahan laittoi. Joten siinä mielessä ei mennyt kovinkaan hyvin. Tosin siitä oon tyytyväinen, että Nala ei kertaakaan tarjonnut maahanmenoa istu-käskyllä, kuten on jonkun verran lähiaikoina tehnyt.

Loppuun taidettiin ottaa vielä ruutuun lähetys. Hyvin Nala lähti, seiso-käskyllä jäi seisomaan ruutuun ja tällä kertaa ei myöskään käskynannon jälkeen liikkunut senttiäkään, kuten usein on seiso-käskyllä tehnyt. Sitten käytiin palkkaamassa, jonka jälkeen jätettiin vielä maahan ruutuun, käveltiin itse pois ja Helenan käskytyksestä annettiin seuraa-käsky koiralle niin, että oltiin itse jo kaukana ruudusta selkä koiraan päin. Nalalla toimi oikein hyvin eli vauhdikkaasti lähti tulemaan oikeaan seuraamispaikkaan, vaikka olinkin selkä neitiin päin :)

Nyt sitten tosiaan ansaittu kesätauko tokotreeneistä. Jonkun verran varmaan jotain häiriötreeniä käydään tekemässä, mutta muuten lomaillaan heinäkuu ja jatketaan sitten treenejä todennäköisesti elokuussa.