Syksy on nyt virallisesti tullut, kun ohjatut tokotreenit jatkuivat kesätauon jälkeen! No, toivottavasti lämpimiä päiviä on kuitenkin jäljellä vielä reilusti. Helenan treeneihin oli kuitenkin superkiva taas palata tauon jälkeen, mulla oli ollut ihan jo ikävä niitä. Vähän oli meidän ryhmäkokoonpanokin vaihtunut, mikä onkin erittäin hyvä asia siinä mielessä, että saatiin taas uutta häiriötä. Erityisesti yhtä aussi/bortsu-narttua (rotutietämykseni ei ihan riittänyt tunnistamaan, kumpi rotu oli kyseessä) Nalan piti kovasti tuijotella ja pari kertaa haukahtaakin.. :soosoo: 
 
Aloitettiin kontaktiharjoituksilla ja käskytetyillä seuraamispätkillä. Treenattiin tuossa parina päivänä viime viikkoisen tokokokeen jälkeen itseksemme erityisesti täyskäännöstä ja muitakin käännöksiä ja tänään ne ainakin omasta mielestäni sujuivat jo paremmin! Nalan vire oli myös hyvä, eikä likka häiriintynyt siitäkään, kun Helena tarkoituksella käveli ihan meidän vieressä seuraamisen aikana. Ja hei, jälleen tuli esille erittäin hyvä pointti koetilanteisiin, jota en ole aikaisemmin ajatellut. Eli koiran ehdollistaminen liikkenohjaajan kysymykseen vastaamiseen. Tokossahan liikkuri kysyy ennen jokaista liikettä ohjaajalta "Oletteko valmiita?" tms. Pakkohan tuohon ei ole mitään suullisesti vastata (pelkkä nyökkäys tms. riittää myös), mutta itsellä on ollut yleensä tapana vastata "kyllä". No, koirahan kannattaisi ehdottomasti ehdollistaa tuohon kyllä-sanaan niin, että tietäisi sen tarkoittavan, että kannattaa olla skarppina. Eli ihan yksinkertaisesti palkata koiraa ko. sanasta. Tää oikeastaan valkeni mulle vasta myöhemmin treenien jälkeen, kun oikein aloin ajattelemaan asiaa :idea: ja voitte olla muuten varmoja siitä, että nyt meillä alkaa palkkaa satamaan, kun likka vaan ottaa katsekontaktin "kyllä"-sanasta.
 
Seuraamisen jälkeen harjoiteltiin EVL:n zetaa (ent. idari). Eli siis Z:n muotoista kartioilla merkittyä seuraamispätkää, jossa jokaisella suoralla tehdään jäävä liike (istu-seiso-maahan). Tämän jälkeen ohjaaja kiertää aina edessä olevan kartion, palaa koiran vasemmalta puolelta ja takaa kiertäen sen viereen ja sen jälkeen tuomarin käskystä jatketaan seuraamistaliikettä. Istuminen ja maahanmeno sujuivat hyvin ja niissä Nala myös pysyy jo paikoillaan, kun kierrän lika takaa. Seisomisessa sensijaan jätin vielä etupalkan ennen kiertämistä, sillä Nala tuppaa siinä vielä kääntyilemään. Lisäksi seisomista tehtiin pariin otteeseen uudestaan myös senkin takia, että Nala taas hipsi perään pikkuaskelia.. Takapalkalla saatiin kuitenkin yksi erittäin onnistunut ja nopea suoritus ja Helena neuvoikin nyt takapalkan kanssa harjoittelemaan ja varmistamaan silloinkin aina, ettei likkaa päästetä palkalle kuin nopeasta pysähdyksestä. Perään hipsimistä ei siis enää sallita!
 
Tämän jälkeen tehtiin kisamainen ALO-hyppy, jossa ei ongelmia. Mitä nyt neiti tulee kovin lähelle estettä.. Alokasluokassahan se ei vielä haittaa, mutta kunhan nyt se vika ykköstuloskin saataisiin niin sitten tarvis alkaa miettimään, miten pysähtymispaikkaa saisi siirrettyä taaemmas :wtf...: Avoimessa kun koiran tarvis vielä hypätä este takaisinpäinkin koskettamatta estettä ja se voi olla hieman haasteellista, jos koira jää istumaan sentin päähän esteestä.
 
Loppuun vielä pikku tunnaritreeni niin, että Helena kävi piilottamassa "Oman" heinikkoon, jonne lähetin Nalan käskystä hakemaan sen. Ainakin likka käytti nenäänsä kapulan löytämiseen, sillä ensin innostuksissaan juoksi ohi, mutta nenä onneksi huomasi, että "Hei, tuolla takanapäinhän se onkin".
 
Hieno pieni likkani, hauskat ja hyvät treenit oli! :peukku: