Nyt se on sitten takana - nimittäin meidän ensimmäinen tokokoe! Koe järjestettiin sunnuntaina 23.01. Hämeenlinnassa, Tuuloksessa, yhden kauppakeskuksen parkkihallissa. Kokeen järjesti Hämeenlinnan Kennelkerho ja tuomarina toimi Marita Packalén. Ennen koetta ei oltu kertaakaan treenattu parkkihallissa, mutta luotin siihen, ettei Nalaa pieni kaikuminen tms. häiritsisi - eikä Nala onneksi pettänyt luottamustani.

Alokasluokassa oli yhteensä 12 koirakkoa ja meidät oli arpaonni arponut aloittamaan aivan ensimmäisenä. Ennen suoritusta polvet tutisi ja kerkesin aamupäivän aikana miettimään jo moneen kertaan, että miksi ihmeessä oikein ilmoittauduin. No, onneksi jännittäminen kannatti, sillä Nala esitti kyllä oikein mallikkaan suorituksen näin ensimmäiseksi viralliseksi koesuoritukseksi, eikä mun tarvinnut hävetä pientä musta-ruskeaani yhtään! Tässäpä meidän koesuoritus liike liikkeeltään kommentteineen:

Luoksepäästävyys: 10. Tätä vähän jännitin etukäteen, koska olin ihan varma, että Nala alkaa hyppimään tuomaria vasten. No, mitäs vielä - likka käyttäytyi oikein mallikkaasti. Tosin ihan ei paikoillaan malttanut pysyä tuomarin tullessa silittämään, vaan vähän vispasi häntäänsä ja kävi nuolaisemassa tuomarin kättä, mutta tästä ei tällä kertaa sakotettu yhtään pistettä.

Paikallaanmakuu: 10. Hienosti ensimmäisellä käskyllä maahan ja siellä myös pysyi hyvin sen tarvittavan 2 minuuttia. Muista samaan aikaan suorittavista koirista Nala ei välittänyt yhtään, mutta sen sijaan vähän yleisöön kuikuili aina välillä - varsinkin Johannaa, joka oli kuvaamassa kehän laidalla. Asentoa ei kuitenkaan vaihtanut kertaakaan, joskin ihan loppuvaiheilla häntä alkoi jo vähän heilumaan sen oloisena, että "mikäs tää juttu nyt oikein on?". Hyvin kuitenkin pysyi ja nousi myös hienosti ylös peruasentoon käskystä. Jee!

Seuraaminen kytkettynä: 8. Ensimmäinen yksilöliike ja meni kyllä ihan plörinäksi. Tiukempi tuomari olisi varmasti antanut huonommat pisteet tästä, koska Nala oli enimmäkseen ihan ulalla - todennäköisesti paineistui mun jännittämisestä. Loppuun asti kuitenkin selvittiin, vaikka jopa loppuperusasento jäi tekemättä, kun neiti jäi vaan seisomaan mun viereen hölmistyneen näköisenä ja mä koitin mulkoilla likkaa, että "Istu nyt!" :D

Seuraaminen taluttimetta: 9½. Tämä sujuikin jo sitten huomattavasti paremmin kuin hihnan kanssa! Muutamia kertoja katsekontakti tippui ja Nala vähän irtosi, mutta enimmäkseen oikein siistin ja korrektin näköistä, kun jälkeenpäin videolta katselin.

Liikkeestä maahanmeno: 10. Tässä ei mitään huomautettavaa. Ainoa, mistä tiukemmalla tuomarilla olis voinut lähteä piste tai pari oli se, että käänsi mielestäni aika paljon katsettani Nalaa kohden antaessani "maahan"-käskyn, jonka siis joku tuomari olisi voinut laskea kaksoiskäskyksi/vartaloavuksi. Tällä kertaa siitä ei kuitenkaan pistemenetyksiä tullut :)

Luoksetulo: 10. Ei sanomista. Vauhdikas luoksetulo, korrektisti suorassa eteen ja käskystä perusasentoon. Jee :)

Liikkeestä seisominen: 10. Tämän liikkeen pisteitä ihmettelin melko paljon, sillä omasta mielestäni liike ei ollut läheskään kympin arvoinen! Ensinnäkin liike tehtiin yleisöön päin, josta Nala selvästi vähän paineistui ja sen seurauksena jätätti jo valmistelevassa seuraamisosassa. Lisäksi "seis"-käskyn jälkeen likka hiippaili vielä ainakin metrin eteenpäin ennen kuin pysähtyi. Loppuosa sujuikin sitten niin kuin pitikin, mutta en mä silti tästä kymppiä olisi odottanut. Noh, tuomari päätti tällä kertaa olla ilmeisesti jalomielinen :D

Estehyppy: 9. Nala oli ihan hilkulla varastaa hyppäämään siinä vaiheessa, kun vastasin "Kyllä" liikkeenohjaajan kysymykseen "Onko ohjaaja valmis?". Ei kuitenkaan onneksi varastanut, vaan malttoi odottaa käskyn. Muuten liike sujuikin samoin kuin treeneissä yleensäkin eli esteen toisella puolella "seis"-käskyn jälkeen Nala steppaili vielä muutaman askeleen ennen kuin pysähtyi kokonaan.

Kokonaisvaikutus: 9. Tähän ei saatu tuomarilta mitään kommenttia.

Näillä pisteillä päästäänkin sitten kertoimien kanssa huimaan yhteispistemäärään 191/200p. = ALO1-tulos !

Empä olisi osannut kuvitellakaan, että ensimmäinen koe sujuisi näin hyvin. Mitäpä sitä muuta voi olla kuin erittäin ylpeä rakkaasta koirastaan?! :) Olen myös ylpeä siitä, että Nala jaksoi hienosti kokeen läpi ilman palkkaa ja käyttäytyi myös kaikinpuolin korrektisti koepaikalla. Hieno, taitava tyttöni!

Noilla yhteispisteillä yllettiin loppujen lopuksi jaetulle 2. sijalle ja kotiin lähdettiin pokaalin ja Kunniapalkinto-ruusukkeen kera. Jopa palkintojenjaossa Nala käyttäytyi erittäin hienosti - ei hyppinyt yhtään ihmisiä vasten, jotka kättelivät ja antoivat meille palkinnot ja kuvia ottaessa istui ylpeän ja tarkkaavaisen näköisenä mun vierellä.

Mitäpähän tähän muuta voi sanoa? Erittäin onnellinen olen ja tästä on taas hyvä jatkaa eteenpäin. Jospa ensi kerralla ei enää jännittäisikään ihan niin paljon, kun on tämän ensimmäisen koettelemuksen saanut jo suoritettua kunnialla läpi